Chleb „pół na pół”

Zrobimy chlebek, który sobie nazwaliśmy „ pół na pół ”, ponieważ takie właśnie są proporcje mąki z zakwasem. Dużo w tym przepisie zakwasu, ale tak naprawdę robimy go w różnych proporcjach w zależności od tego ile posiadamy zakwasu. Z naszych obserwacji wynika iż za przygotowywanie ciasta najlepiej się zabrać 12 godzin po ostatnim dokarmianiu.

Do przygotowania chlebka potrzebne będzie:

  • 270 ml przegotowanej ostudzonej wody,
  • 400 g zakwasu,
  • 400 g mąki pszennej 750 (opcjonalnie poznańska),
  • Płaska łyżka soli.

Zachęcamy do zabawy z proporcjami i różnymi mąkami oraz dodatkami typu czarnuszka, siemię lniane, różne pestki itp. Można zmienić mąkę na żytnią lecz wówczas potrzebne będzie mniej wody (dla żytniej razowej typ 2000 dajemy wody 200 ml). Przy mące żytniej nie musimy długo mieszać ciasta, wystarczy tylko tyle aby składniki się wymieszały.

 

No to robimy tak:

1. Do miski wlewamy wodę, zakwas i mieszamy,

2. Dodajemy mąkę, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 50 stopni,

3. Ciasto mieszamy aż nagrzeje się piekarnik,

4. Następnie należy wyłączyć piekarnik pozostawiając jedynie włączone światełko,

5. Do tak przygotowanego piekarnika wkładamy ciasto na 20 minut w misce, w której mieszaliśmy,

5. Wyjmujemy miskę z ciastem dodajemy sól i mieszamy ok. 5 minut,

6. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy. U nas najczęściej pod ręką jest kaszka manna, więc wykorzystujemy ją do posypania formy,

7. Przekładamy łyżką ciasto do formy, powinno być pół foremki. Jak będzie więcej do „wykipi” jak za mało to naszym skromnym zdaniem słabiej rośnie,

8. Formę wstawiamy do już wcześniej nagrzanego piekarnika i pozostawiamy przy zapalonym światełku do wyrośnięcia,

9. Na dole piekarnika należy postawić talerz z wodą, aby zachować odpowiednią wilgotność podczas pieczenia,

10. Wyrastanie ciasta zajmie ok. 2 -3 godziny, w zależności od jakości zakwasu, temperatury czy użytej mąki. Ciasto powinno podwoić swoją objętość,

11. Kiedy ciasto wyrośnie, ostrożnie odstawiamy je w spokojne miejsce (my najczęściej zamykamy go w mikrofali, chociaż do tego niech się przyda),

12. Nagrzewamy piekarnik do 235 stopni,

13. Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasze ciasto i pieczemy góra dół (bez termoobiegu) przez 45 minut,

14. Po upieczeniu chlebek od razu wyjmujemy z formy i kładziemy go na kratce do wystygnięcia.

 

W ten oto prosty sposób na śniadanko mamy pyszny świeży, pachnący chlebek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *