Intrakt z nagietka lekarskiego

Intrakt z nagietka lekarskiego

Również w tym przypadku sięgamy po wiedzę zawartą na stronach Dr Różańskiego. Można tam znaleźć szczegółowe informacje na temat nagietka link. Opis tam zawarty mówi o właściwościach nagietka oraz o tym, iż firmy farmaceutyczne zniszczyły jego popularność. Nas zainteresował prosty przepis na intrakt z nagietka, który można wykorzystać między innymi przy grypie, przeziębieniu czy anginie.

Składniki:

100 g świeżych rozdrobionych kwiatów (lub ziela),

300 g gorącej wódki.

Nasz intrakt zrobiliśmy z takiej ponad podwójnej porcji na 800 g wódki, co idealnie zmieściło się w litrowej butelce z szczelnym kapslem.

 

Cała praca aby przygotować intrakt z nagietka jest dość prosta i szybka do wykonania, a oto kolejne jej kroki.

  1. Zbieramy kwiat nagietka. Do celów leczniczych nie nadają się kwiaty żółte. Powinny być pomarańczowe z ciemnymi środkami. Zbieramy je w pierwszej fazie rozkwitu z całym kielichem .
  2. Zebrane kwiaty rozdrabniamy i umieszczamy w szklanej butelce z szczelnym zamknięciem. Tak przygotowany kwiat zalewamy gorącym alkoholem. Alkohol przed zalaniem podgrzewamy poprzez wstawienie go w butelce do elektrycznego czajnika z wodą. Alkohol powinien być podgrzany do 80 stopni C. Nasz czajnik w jednym cyklu podgrzał wódkę do 54 stopni C. Czynność tą wykonujemy przy pomocy czajnika elektrycznego, aby nie dopuścić do kontaktu płomienia z oparami alkoholu.
  3. Wlewamy gorący alkohol do butelki z kwiatem i zamykamy. Macerowanie powinno trwać 14 dni i należy pamiętać, aby przynajmniej raz dziennie wstrząsnąć butelką. Po 14 dniach przefiltrować i gotowe. (Gdzieś była informacja, że akurat w przypadku nagietka filtrowanie nie jest konieczne, kwestia tylko, aby potem wygodnie się korzystało).

Wskazania i dawkowanie

Na wcześniej wspomnianej stronie czytamy dalej:

„ Zażywać z miodem przy grypie, przeziębieniu, anginie, chorobach skórnych, minimum przez 1 miesiąc, po 5 ml w 1-2 łyżkach miodu. Przy przeziębieniu dodawać do soku malinowego lub w mleku z sokiem malinowym i miodem.”

Jeszcze należy dorobić etykietkę z opisem i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *