Kombucza

Gdzieś kiedyś przypadkiem trafiłem na hasło KOMBUCZA. Poszperałem, poczytałem i pierwszą swoją matkę dostałem od Oli z grupy Octomania na FB.

Przez jakiś czas piłem systematycznie, następnie na jakiś czas przerwałem i znowu powracam. Napój mi osobiście smakuje, faktycznie podobny do herbat typu Nestea. Dodatkowo można osiągnąć wiele różnych smaków plus bąbelki gratis w ramach jak to zwą powtórnej fermentacji.

Co to dokładnie ta Kombucza i jak działa proponuje poczytać tu: LINK. W czeluściach internetu jest dużo informacji na ten temat lecz te podane w linku wydają się dość sensowne.

Kombucza  – przepis na napój

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 80 g cukru;
  • 1 łyżeczka czubata czarnej lub zielonej herbaty liściastej;
  • 1 matka kombuczy;
  • starter – 200 ml napoju z poprzedniej fermentacji (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz herbatę w szklanym dzbanku, dodaj i wymieszaj cukier,
  2. Odstaw do przestygnięcia,
  3. Przelej herbatę przez sitko do naczynia przeznaczonego do fermentacji (ja używam słoik WECK 1l)
  4. Dodaj starter i matkę kombuczy – delikatniejszą i jaśniejszą stroną do góry,

Po około 4 dniach należy spróbować napoju i sprawdzić czy ma odpowiedni dla nas smak. Ja przetrzymuje go ok. 7 dni. Z każdym dniem napój robi się coraz bardziej octowy.

Jak już otrzymamy odpowiedni smak zlewamy napój (pozostawiając pół szklanki jako starter do następnego nastawu) przez sitko np. do butelki, zamykamy i do lodówki. W zasadzie można od razu pic lecz ja daje jeszcze dzień dwa i dopiero spożywam.

Najczęściej powstanie nowa matka na wierzchu. Nową i stara płuczemy pod wodą i możemy już nastawić dwa oddzielne słoiki. Matkę kombuczową można wykorzystać ok. 6 razy a następnie na kompost.

Jeśli ktoś chciałby rozpocząć swoją przygodę z KOMBUCZĄ to za pomocą Dzielnika na Droob.pl może zamówić całkiem gratis matkę (ewentualnie do pokrycia przez zamawiającego koszt przesyłki).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *